Ram Modelleri
Dizüstü ve Masaüstü RAM
RAM bellek kapasitesi genellikle katı hal veya mekanik sabit sürücü tarafından sunulan uzun süreli depolama ile karıştırılır. RAM, rastgele erişimli bellek için kullanılan bir kısaltmadır ve bilgisayarlar tarafından kullanılan bir geçici bellek biçimini ifade eder. Diğer bir ifadeyle, bilgisayarınızın kısa süreli belleğidir. Bir HDD veya SSD'den farklı olarak, veriler modülün üzerine sürekli olarak yazılır ve yenilenir. Bunun nedeni CPU'nun ilgili verileri kalıcı olarak saklamadan, verilere hızlı bir şekilde erişmesine izin vermektir. Bununla birlikte, herhangi bir kalıcı depolama çözümünden önemli ölçüde daha hızlıdır. Ana dezavantajı ve uzun süreli depolama için kullanılamamasının nedeni ise yalnızca güç verildiğinde veri depolayabilmesidir. CPU veya GPU'nun hızlı bir şekilde erişmesi gereken verileri depolamak için kullanılan RAM, çoklu görev performansı için en kritik donanım bileşenlerinden biridir. Çok sayıda programı aynı anda açık tutmak ve sorunsuz çalışmak için sistem kapasitesinin yeterli olması gerekir.
Dizüstü ve masaüstü bilgisayar RAM seçenekleri; form faktörü yani boyut ve konektör pimlerinin yapılandırması bakımından farklılık gösterir. Laptop RAM fiyatları, masaüstüne kıyasla genellikle daha yüksek olma eğilimindedir. Dizüstü bilgisayarlar SO-DIMM (Küçük Anahat Çift Yerleşik Bellek Modülü) olarak bilinen formu desteklerken, masaüstü bilgisayarlar UDIMM olarak da bilinen DIMM modül (Çift Yerleşik Bellek Modülü) kullanır. SO-DIMM oldukça basit bir şekilde DIMM'in daha küçük bir versiyonudur. Dizüstü bilgisayarda bulunan alan kısıtlamaları nedeniyle, SO-DIMM standart DIMM 5 of inç uzunluğunun aksine 2.74 inç uzunluğunda ve DIMM boyutunun yaklaşık yarısı kadardır. SO-DIMM'in 260 pimi, DIMM'in ise 288 pimi vardır. İki form faktör de aynı teknolojiyi kullanmasına ve işlevsel olarak aynı şekilde çalışmasına rağmen laptop RAM çeşitleri masaüstü RAM yuvasına sığmaz. Bu nedenle yanlış tür satın almamaya dikkat etmelisiniz.
Doğru DDR Türünü Seçme
Bilgisayarınızda kullandığınız RAM, Çift Veri Hızı (DDR) kullanılarak çalışır ve CPI başına iki aktarım gerçekleştiği anlamına gelir. Daha yeni RAM türleri aynı teknolojinin güncellenmiş versiyonlarıdır. Bu nedenle RAM modülleri DDR, DDR2, DDR3 ve DDR4 olarak etiketlenir. Tüm modüller benzer boyutlara sahip olsa da birbirleri ile uyumlu değildir. DDR3 RAM çeşitlerini yalnızca DDR2'yi destekleyen bir anakartta kullanamazsınız. Aynı şekilde, DDR3, DDR4 yuvasına sığmaz. Herhangi bir karışıklığı önlemek için, her versiyon farklı konumlarda farklı çentik kesimine sahiptir. Bu durum, yanlış tip satın alsanız bile modüllerinizi yanlışlıkla karıştıramayacağınız veya anakartınıza zarar veremeyeceğiniz anlamına gelir.
DDR2 RAM, yeni donanımlarda kullanılmayan, en eski modül türüdür. 240 pimi vardır (SO-DIMM için 200). Eski bilgisayarları yükseltmek için piyasada sınırlı miktarda da olsa DDR2 4 GB RAM bulabilirsiniz. 2007 yılında piyasaya sürülen DDR3, tamamen piyasadan kalkma sınırında olsa da hala DDR3 standardını kullanan birçok sistem bulunur. DDR3, Intel'in LGA1366 soketinden LGA1151'e, AMD'nin AM3 / AM3 + ve FM1 / 2/2 + 'ya kadar uzanan çok çeşitli CPU nesillerini kapsar. DDR3 RAM, DDR2 ile aynı sayıda pime sahiptir. Bununla birlikte, daha düşük bir voltaj çalıştırır ve daha yüksek zamanlamalara sahiptir. Bu nedenle uyumlu değildir. Ayrıca, DDR3 SO-DIMM'lerde DDR2'nin 200 pinine karşı karşı 204 pin bulunur.