CPU açılımı “Central Processing Unit” harflerinin kısaltması olarak bilinir. İlk defa 1970’li yıllarda hayatımıza giren işlemciler on binlerce transistöre içerirken, günümüzde sadece bir silikon çip üzerinde milyonlarca transistörün birleşimine sahiptir. CPU Nedir? CPU Fan ne İşe Yarar? CPU Özellikleri Nelerdir? ve CPU Z Nedir? tüm detayları sizler için derledik.
cpu-nedir
Çalışma hızları, üretim teknolojisi ve kullanılan CPU mimarisi özelinde farklılık gösteren işlemcilerin hız birimleri olarak GHz, MHz ve Hz ifadeleri kullanılır. Mantıksal ve aritmetik işlem yapmakla görevli olan işlemciler 0 ve 1’lerden oluşan düşük seviye kodlama sistemi yani makine diliyle çalışır. Komutların gerçekleştirilmesi için işlemciye iletilen elektrik sinyalleri, transistörlerden geçer ve temel matematiksel işlemlere dönüştürülür.
Her bir 0 ve 1’in bilgisayarda kapladığı alana “bit” adı verilir. Bu tür sayı grupları üzerinde işlem yapabilmek için işlemci içerisinde özel bir komut listesi yer alır. İşlemci üzerinde bulunan bu komut listelerine, “komut seti” de denilir. Komut setleri, dıştan gelen uyarılarla birlikte işlemcinin anlayacağı komutlara dönüşür ve RISC ile CISC olmak üzere iki çeşittir: